dinsdag 11 november 2014

Het verbonden universum

The Most Astounding Fanct is een prachtige TED video. Neil deGrasse Tyson, een Amerikaanse astrofysicus toont hoe we allemaal deel uitmaken van dit universum en hoe we ermee verbonden zijn.

Klik hier voor de video.
Wil je ondertitels? klik dan rechtsonder de video op het rechthoekje met CC op. Wil je de ondertitels in het Nederlands, klik dan op het tandwieltje rechts naast de CC, en kies in het vakje na "Subtitles/CC" "Dutch".

De video legt uit dat o.a. koolstof, stikstof en zuurstof gemaakt worden in de kernen van sterren, en wanneer die sterren aan het einde van hun leven exploderen, die materie verspreiden. Uit dergelijke verspreide materie is ons zonnestelsel gebouwd. Meer nog, het zijn de bouwstenen van het lichaam van elk levend wezen. Wij zijn een product van het universum en wij horen tot dat universum.

De spreker legt de nadruk op de verbondenheid.

Deze video is eigenlijk het antwoord op de vraag "Wat vindt u het meest verbijsterend."

Wat ik het meest verbijsterend vind, is niet helemaal hetzelfde, maar het sluit er wel nauw bij aan.

Ik vind namelijk ook de verbondenheid van het universum verbijsterend. Namelijk hoe de bouwstenen van de atomen met elkaar verbonden zijn.

In ons universum hebben deeltjes een xyz-co-ordinaat. Dat is een kenmerk. In ons universum kun je in drie dimensies bewegen. Maar er is nog meer. Afhankelijk van de aard van het deeltje, is het ook nog verbonden met elk ander soortgelijk deeltje in het universum.

Bijvoorbeeld: elk deeltje dat massa heeft, voelt gravitatiekracht (hoe gering dat ook moge zijn) van elk ander deeltje dat ook massa heeft in ons immense universum. Hetzelfde voor de andere soorten van krachten, zoals de elektromagnetische krachten.

Ons universum is met andere woorden een verzameling van verbanden. Immens veel verbanden, welteverstaan.

Dit vind ik het meest verbijsterend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten