dinsdag 11 november 2014

Het verbonden universum

The Most Astounding Fanct is een prachtige TED video. Neil deGrasse Tyson, een Amerikaanse astrofysicus toont hoe we allemaal deel uitmaken van dit universum en hoe we ermee verbonden zijn.

Klik hier voor de video.
Wil je ondertitels? klik dan rechtsonder de video op het rechthoekje met CC op. Wil je de ondertitels in het Nederlands, klik dan op het tandwieltje rechts naast de CC, en kies in het vakje na "Subtitles/CC" "Dutch".

De video legt uit dat o.a. koolstof, stikstof en zuurstof gemaakt worden in de kernen van sterren, en wanneer die sterren aan het einde van hun leven exploderen, die materie verspreiden. Uit dergelijke verspreide materie is ons zonnestelsel gebouwd. Meer nog, het zijn de bouwstenen van het lichaam van elk levend wezen. Wij zijn een product van het universum en wij horen tot dat universum.

De spreker legt de nadruk op de verbondenheid.

Deze video is eigenlijk het antwoord op de vraag "Wat vindt u het meest verbijsterend."

Wat ik het meest verbijsterend vind, is niet helemaal hetzelfde, maar het sluit er wel nauw bij aan.

Ik vind namelijk ook de verbondenheid van het universum verbijsterend. Namelijk hoe de bouwstenen van de atomen met elkaar verbonden zijn.

In ons universum hebben deeltjes een xyz-co-ordinaat. Dat is een kenmerk. In ons universum kun je in drie dimensies bewegen. Maar er is nog meer. Afhankelijk van de aard van het deeltje, is het ook nog verbonden met elk ander soortgelijk deeltje in het universum.

Bijvoorbeeld: elk deeltje dat massa heeft, voelt gravitatiekracht (hoe gering dat ook moge zijn) van elk ander deeltje dat ook massa heeft in ons immense universum. Hetzelfde voor de andere soorten van krachten, zoals de elektromagnetische krachten.

Ons universum is met andere woorden een verzameling van verbanden. Immens veel verbanden, welteverstaan.

Dit vind ik het meest verbijsterend.

donderdag 6 november 2014

Maatschappij next level?

Ik droom wel eens van een mooiere wereld. Nee. Cut the crap... Na alles wat er allemaal gebeurt, kan dat wel nog?

Al van kleinsaf heb ik het gevoel dat de wereld er veel mooier uit zou kunnen zien. Als we elkaar beter zouden begrijpen. Misverstanden, gebrek aan een juist inzicht, een gebrek aan kennis en een gebrek aan communicatievaardigheid zorgen voor heel veel leed op deze planeet.

Het delen van kennis en het verspreiden van positieve energie, daar kunnen media bij helpen. Ik denk dat daar de ware kiem zit van mijn passie voor broadcast. Maar dat terzijde.

Is een samenleving mogelijk waarbij iedereen harmonisch kan samenleven? Dat vraag ik mij vaak af.

Ik denk dat het beter kan dan vandaag.

Jean Philip De Tender illustreert in zijn blog 8 simple lessons in management hoe hij alvast 363 nachten per jaar goed slaapt. Mooi geschreven. Richtlijnen die ik ook probeer te volgen in mijn leven. Omdat ik denk dat wij allemaal beter zouden slapen als wij die durven volgen. Omdat ik denk dat dit de weg is naar een vrolijkere en meer harmonieuze samenleving.


Le cœur a ses raisons

26 oktober 2014

Eergisteren heb ik weer genoten van Alleen Elvis blijft bestaan op Canvas. Er was een rustig gesprek met Wim Willaert, de muzikant en acteur die vooral wereldberoemd geworden is in Vlaanderen met zijn rol van Frank Welvaert in de serie Eigen Kweek (Eén, VRT), waar hij zijn Filipijnse vriendin laat kennismaken met hagelslag en Vlaamse benaming "muizenstrontjes" iets te letterlijk vertaalt als "mouse shit".



Het was weer een inspirerend gesprek. Een gesprek met Wim interesseerde mij, omdat ik al eerder begrepen had dat hij niet het soort acteur is dat zich een sterrenaura rond zich probeert te kweken. Maar ondanks zijn succes blijft hij de dingen doen die hij vroeger ook deed. Bovendien zijn wij ongeveer leeftijdsgenoten.

Ik onthou dat Wim een gevoelsmens is. Hij leeft met passie en hij leeft van de liefde. Als ingenieur heb ik een denk-DNA. Op de psychologische testen van Meyers-Briggs (MBTI) word ik bij de categorie denk-mensen gezet. Ik merk dat de weg die mijn gevoel mij aangeeft, vaak de juiste is. Ik denk dat het daarom is dat ik geïnteresseerd ben om toe zien hoe gevoelsmensen hun leven leiden.

Blaise Pascal schreef "Le cœur a ses raisons que la raison ne connaît point" ("Het hart heeft zijn redenen waar de rede niets van afweet."). Dat is ook de indruk die ik heb. Mijn gevoel (is dat intuïtie?) lijkt uit een veel groter kennisvat te tappen dan de ratio.

Gebruik je keuzes om keuzes te maken, en gebruik rede om te analyseren. Is dat niet de weg die visionaire ondernemers volgen? De keuzes die ik maak door mijn gevoel te volgen zijn vaak niet alleen veel juister zijn, Ze zijn ook beter. Ze zijn beter voor mijn geluk, en ik leef mijn leven ook intenser.

De rede kan prachtige ideeën kapotredeneren. Ik vraag mij dan ook af of de wereld er niet een heel stuk mooier uit zou zien indien wij allemaal meer ons gevoel zouden volgen. Ik denk dat wij met rede foute situaties in stand houden, en dat die rede een weg naar een veel meer harmonieuze maatschappij in de weg staat waar iedereen een plekje heeft.

Een ode aan gevoel, is misschien een ode aan onze rechterhersenhelft. Of een ode aan de (onderschatte?) kracht van ons onderbewustzijn. Of misschien is het ook een ode aan intuïtie. Wat dat ook moge betekenen...