zondag 6 juli 2014

Technology geeks & sport

De afgelopen weken is mij opgevallen hoe techneuten die vroeger niets moesten hebben van voetbal of sport er opeens over begonnen te berichten in de sociale media. Er is dus iets veranderd.

Op reportage bij KRC Genk

Ik illustreer dit aan de hand van enkele voorbeelden. Ik begin bij mijzelf. Het begon toen ik een paar jaar geleden voor het eerst een voetbalstadion binnenstapte om een reportage te maken over het werk van de terreinverzorger Wim Kerkhofs bij KRC Genk. Als techneut was ik erg onder de indruk van het bouwwerk en de hele infrastructuur. Het professionalisme dat achter zo'n ploeg zit, trof mij enorm.

Sony 4K camera
Bovendien is sport een belangrijke drijfveer achter technologische vernieuwingen. Zo was het een van de grote promotoren van HDTV. Momenteel pusht men al de opvolger: ultra high definition television, ook wel kortweg 4K genaamd. 

Er komen ook steeds meer camera's op en rond het veld. Vroeger volstonden vijf camera's op een voetbalveld, vandaag worden er meer dan tien camera's ingezet. Niet alleen leveren die camera's altijd maar scherpere beelden, ze filmen ook vaker aan veel grotere snelheden, zodat vertraagde herhalingen er veel vloeiender uit zien.

Maar de impact van de sport is ook wel concreter voelbaar. Sommige klanten van Studiotech, zoals Outside Broadcast hebben materiaal naar Brazilië gestuurd om er mee te werken aan de captaties van het WK. Ik heb eigenhandig nog een onderdeel van een camerastatief naar hun vestiging in Rotselaar gebracht, zodat het nog op tijd mee kon in de container naar Brazilië. 

En de VRT's en de VTM's hebben ook materiaal nodig voor hun omkaderende programma's. Iedereen die in de broadcastsector zit weet zodoende wanneer de grote internationale sportevenementen plaatsvinden. 

Kris Gielen

Kris Gielen, Learning Solutions Architect, Hewlett-Packard
Ik zie dat andere technology geeks ook opeens een onverwacht sportieve kant laten zien. Zo verbaasde Kris Gielen mij en anderen toen hij plots beelden van het WK op Facebook postte. Kris is een echte computerwetenschapper die bij Hewlett-Packard werkt. 

Enerzijds vermoed ik dat de Braziliaanse nationaliteit van zijn partner er ook voor iets tussen zit. Maar het was duidelijk, hij was heel erg onder de indruk van de Sporza WK app die VRT de laatste zes maanden ontwikkeld heeft voor iPad/iPhone en Android.

de WK-app van Sporza (VRT)

Deze app is interessant omdat je een match live kan bekijken en daarbij kan kiezen uit verschillende camerastandpunten. Je kan de match zien zoals die ook op Canvas wordt uitgezonden, maar je kan zelf regisseur spelen, en kiezen uit beelden van vijf camera's. Zo kan je ook goals herbekijken vanuit verschillende perspectieven.

Wim Sweldens

Wim Sweldens
Wim Sweldens, mede-oprichter Kiswe
Een expert op gebied van innovatie en technologie, Wim Sweldens, beaamde dat hij ook geboeid is geraakt door sport door er mee in contact te komen. Wim staat mee aan de wieg van Kiswe, een jonge start-up die de app Sports Trekker ontwikkelt. 

Het is een app voor tablet of smartphone waarmee je simultaan verschillende videostreams kunt bekijken van een live event. Een eerste versie werd uitgerold voor de Washington Mystics, een vrouwenbasketbalploeg die meedoet aan de WNBA competitie. 


Mystics App Icon
Mystics Live (meer)

Een screen-shot van de Kiswe live multi-cam app Mystics Live

Wim is een Vlaming die in de jaren negentig naar New Jersey verhuisde, niet heel ver van New York. Het was zijn familie in België die hem signaleerde dat Sporza een gelijkaardige app had ontwikkeld. Beide apps laten toe om een evenement te bekijken vanuit verschillende perspectieven. Voor de Sporza app is dat de USP (Unique Selling Proposition - de hoofdreden waarom je voor deze app moet kiezen). 

Echter, wanneer je met de Sporza app wil veranderen van camerastandpunt, heb je enkele seconden onderbrekingen. Dat is eigen aan de manier waarop video wordt gestreamd. 

Echter bij Kiswe hebben ze daar een oplossing voor gevonden, die de omschakeltijd beduidend verkort. Hierdoor is de app heel wat reactiever en interactiever, wat ook het gevoel van betrokkenheid bij het event doet toenemen. Die toegenomen interactiviteit, noemt Kiswe de USP voor haar Sports Trekker app. Een app die bij basket en andere sporten kan ingezet worden.

10 Belgische bedrijven actief op het WK in Brazilië
(c) Reuters

En vele anderen

Kris, Wim en ik zijn niet de enigen. Ook andere techneuten zijn geboeid door het hoge professionele niveau van professionele sportevenementen. Op het WK in Brazilië leveren tien Belgische bedrijven een bijdrage. Het Gentse bedrijf Desso levert grasmatten, Barco LCD-schermen, EVS onder andere vertragingsmachines, enz. (Meer informatie


2 opmerkingen:

  1. Marc,
    Het is inderdaad vooral het technische aspect dat mijn interesse wekt. Er zijn een aantal erg leuke aspecten aan de Sporza-app - vooral het zelf kiezen van een camerastandpunt is erg mooi uitgewerkt.
    Verder kijk ik vooral naar de wereldbeker om te zien hoe de verschillende zenders de informatie over de wedstrijd tonen: een aantal zenders, bv. BBC, zet de infografics helemaal om in de BBC Sport-stijl. Ik vraag me dan of hoe zo'n feed to stand komt: worden de gegevens zoals de gespeelde tijd, de gemaakte doelpunten, wie er in en uit gaat bij een wissel, via een datafeed doorgegeven en door de zenders zelf toegevoegd? Of zijn het aparte beeldsignalen die vanuit Brazilië voor elk van de zenders worden doorgestuurd?
    Ik vind het alleszins geweldig om op TV naar 2 zenders tegelijk te kijken, en intussen via de Sporza- of Stievie-app daar nog een 3de zender aan toe te voegen, gewoon om de verschillende feeds met elkaar te kunnen vergelijken. Wel eens tot frustratie van mijn partner (die overigens weliswaar een buitenlands klinkende achternaam heeft, maar wel 100% Belg is), die soms gewoon rustig naar het voetbal wil kijken :).
    Kris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kris,

      Ik denk dat de scores ergens in XML-formaat gegenereerd worden. Uit de regiewagen komen doorgaans verschillende feeds. Een feed met alle graphics en minstens ook een clean feed, dat is een versie zonder graphics.

      BBC SPORT gebruikt inderdaad altijd haar eigen grafiek. Dit is een vorm van branding, met als doel om zo meer kijkers te binden.

      Marc

      Verwijderen