VTM Nieuws heeft een kijkcijferprobleem. Het moet optornen tegen het oppermachtige journaal van VRT. Ik heb de indruk dat het management van VTM Nieuws het tij wil keren. Met zo'n restyling geven ze een duidelijk signaal. Door de aard van de restyling geven ze ook aan in welke richting ze hun nieuws willen herprofileren.
Persoonlijk vond ik de vorige set een van de mooiste sets die ze ooit hadden. Het was een heel stijlvolle rustige set. Ook technisch was ze knap. In het decor waren er verschillende videoschermen, en die werden heel goed gebruikt. Het zag er allemaal eenvoudig uit, maar het was duidelijk dat er heel wat techniek achter zat om alles zo smooth te laten verlopen. (Zie ook: www.bdacreative.com/tag/vtm/)
VTM Nieuws maakt veelvuldig gebruik van dynamische grafiek. Als je de beelden analyseert, zie je dat er heel wat informatie wordt gevisualiseerd. De programma's zijn technisch heel sterk.
Je moet het VTM Nieuws nageven, ze zetten zo goed als altijd een technisch perfect programma neer. Hun programma's zitten vol dynamische grafiek. BDA, de technische partner, heeft dan ook haar sterren verdiend o.a. bij BBC. (Zie ook: www.bdacreative.com/tag/bbc/)
Ik denk dat VTM het decor met de witte decorelementen goodbye heeft gezegd om zich beter te onderscheiden van VRT. Stijlvol en klasse, dat zijn eerder kenmerken voor de openbare omroep. Snel, dynamisch en technische geavanceerd, dat zijn de kenmerken voor deze commerciƫle zender.
VTM was de zender die eerst naar HD overschakelde. Het was indertijd ook de zender die als eerste investeerde in satellietwagens. De dynamiek van het VTM Nieuws nieuwe stijl moet dit ook onderlijnen.
VTM heeft deze keer ook weer voor een degelijke partner gekozen. Dezelfde partner als die van BBC News op BBC One. Technisch zit het weer heel knap in elkaar. Ankers en gasten zitten of staan een ronde tafel. Rondom die tafel is er een indrukwekkend videoscherm van 20 megapixel. Dat scherm vormt een cirkel van ongeveer 270°. Het wordt tweemaal onderbroken door een halfdoorlatende spiegel. Achter elk van die spiegels staat een camera.
De shots waarbij je het centrale anker vanop de rug ziet samen met een gast, met een andere journalist, zijn met die camera's gemaakt.
De beelden op de schermen worden gemaakt door heel krachtige processoren. Ze worden geprojecteerd door 7 projectoren van Barco. Op de beelden zie je een beeld van een nieuwsredactie gecombineerd met titels, foto's en o.a. beelden van liveinterventies. De barcoprojectoren brengen die feilloos in beeld. De beelden zijn bijzonder helder, zo helder en zuiver als bij een blue- of greenkey. Ook sluiten de beelden van de 7 projectoren naadloos aan. Je ziet sowieso niet dat het beeld geprojecteerd is. De beeldkwaliteit overtreft die van de vorige generatie projectoren.
Toen ik de spiegels voor het eerst zag, voor het decor op antenne ging, deden ze mij denken aan de spiegel van een vroeger decor van VRT journaal. Wat die spiegel daar deed, weet ik niet. Het paste wel in het geheel, maar de zin ervan was mij niet helemaal duidelijk.
Toen VTM Nieuws met dit decor op antenne ging, snapte ik het geniale van die spiegels. Er is niet alleen het practisch nut omdat je er camera's achter kan plaatsen. Ze creƫren ook meer diepte. Kijk maar eens.
Bovendien zie je in de spiegels vaak ook een stuk videowand gereflecteerd. Merk ook op dat de beelden van die gereflecteerde videowand soms teksten bevat, en dat je die niet in spiegelbeeld ziet. Dat komt omdat het beeld dat effectief op die wand geprojecteerd wordt wel in spiegelbeeld is. De videowanden worden duidelijk ten volle benut.
De grafiek is een sterk staaltje van technologie en organisatie. Let er maar eens op, er is voortdurend beweging op de videowanden, en er worden een hoop grafische elementen op geanimeerd.
Wat ook voor dynamiek zorgt, zijn twee nieuwe camerarobotten die op een paar rails rond de tafel kunnen rijden. Het zijn dezelfde als die bij BBC News (zowel op BBC World als bij BBC One) en ook dezelfde als die in het nieuwe decor van het VRT journaal. Ze zijn van Vlaams/Brusselse makelij. Ze werden grotendeels in een hoogtechnologisch atelier geassembleerd in Anderlecht.
In totaal zijn er negen camera's in de nieuwsstudio. Dat is bijzonder veel voor een nieuwsprogramma. Ze zorgen mee voor de dynamische look. Op Twitter las ik dat heel wat kijkers deze look als Amerikaans ervaarden. Ik heb de indruk dat de nieuwe look heel positief werd onthaald. Zelf was ik even van mijn sokken geblazen toen ik de set voor het eerst in actie zag op antenne.
Nu nog duimen voor wat betere kijkcijfers.
Enkele flitsen van de nieuwe set kun je ook zien in onderstaand filmpje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten