Zondag 24 maart 2013 15:17
Van: Marc Vandenbrande
Aan: Björn Soenens
Beste Björn,
Als voorbereiding op een trip naar de Amerikaanse Oostkust, heb ik jouw boek Amerika, Een biografie van dromen en bedrog gelezen. Toen je schreef dat het "én naslagwerk, én encyclopedie én journalistieke verkenning" is, vreesde ik dat het zelfoverschatting was of holle verkooppraat. Het is - gelukkig - geen van de twee gebleken.
Uit eigen ervaringen stellen wij (mijn vrouw en ik) tot ontzetting vast dat Amerikanen liever advocaten laten procederen, in plaats van geld te investeren in wetenschap, om wetten bij te sturen. Hierbij denken wij aan milieuwetgeving. Liever een wet dwarsbomen op juridische basis, in plaats van ze eventueel bij te sturen op basis van gefundeerd onderzoek.
In jouw boek vind ik deze mentaliteit terug. Maar je gaat nog veel verder en veel dieper. Het is een rollercoaster doorheen het land en doorheen zijn geschiedenis. Het boek heeft mijn visie op Amerika grondig bijgesteld en ook een heel stuk verdiept. Ik begrijp nu ook beter waarom het land zo in elkaar zit.
Zo'n turf schrijf je niet louter ter aanvulling van het salaris van je daytime job. Toch niet in Vlaanderen. Dat doe je omdat het jou ècht passioneert.
Graag wil ik jou bedanken voor al dat werk. Het is een bijzonder leuk, boeiend en interessant boek.
Dank!
Marc
Zondag 24 maart 2013 16:54
Van: Björn Soenens
Aan: Marc Vandenbrande
Beste Marc,
Zulke mooi woorden: ik sla ze op op mijn persoonlijke harde schijf. Ik denk inderdaad dat mijn boek niet alleen over Amerika gaat, maar over de wereld en hoe hij een beetje vreemd in mekaar zit!
Vertel het voort aan urbi et orbi :-)
Hartelijke groet!
B. Soenens
Dankjewel, Björn! Bij deze verspreid ik het met plezier op het wereldwijde net.
Het lijkt wel een nieuwe rage bij nieuwsprogramma's op verschillende zenders: verander eens van decor. In februari 2013 wisselde VTM haar nieuwsset, op maandag 18 maart deed BBC One dat en op maandag 25 maart is Eén (VRT) aan de beurt. Toeval? Great minds think alike?
Wat ze allemaal gemeen hebben, is de drang naar zoveel mogelijk kijkers. Maar de redenen van deze drie omroepen zijn wel verschillend.
Voor BBC en VRT is het een stap in de overgang naar HD.
BBC en VTM hebben een decor dat van de hand is van dezelfde ontwerper.
Wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben, zijn de camerarobots. Die zijn voornamelijk geassembleerd in een Brussels/Vlaams hoogtechnologisch atelier in Anderlecht.
Na VTM en BBC, verandert ook VRT het decor van de nieuwsuitzendingen. De grootste wijziging vindt plaats achter de schermen. Er is een complete nieuwe regie ontworpen. Vanaf nu zijn de beelden vanuit de studio in HD. Over een jaar zullen de reportages ook in HD gemaakt worden. Dat is dezelfde timing als bij BBC.
Bij VRT is het decor hedendaags, stijlvol en functioneel. Maar wat het meest in het oog springt, is de grootte van de set. Zo'n 20 bij 20 meter. Het is een stuk groter dan dat van BBC en VTM.
In het decor rijden 4 camerarobotten. Dezelfde als bij BBC en VTM. Allemaal geassembleerd bij een Brussels/Vlaams atelier in Anderlecht. Niet aleen is het aantal robotcamera's hier groot. De rails lopen allemaal in cirkels, en die zijn ook vrij lang. Wellicht de langste rails die deze Brussels/Vlaamse hightech ambachtslui al gemaakt hebben.
Er is ook nog een vijfde camera. Die is gemonteerd op een kraan. Alle vijf camera's zijn computergestuurd. Deze camera's kunnen allemaal op antenne terwijl ze een beweging maken. Dat lijkt logisch, maar dat is het helemaal niet. Een mooie elegante camerabeweging moet vloeiend verlopen. Ze moet zachtjes starten en ook keurig afremmen. Dat vergt technologisch precisiewerk, bij de minste imperfectie of bij het minste bultje, krijg je schokkerige beelden, wat erg irriteert.
Nog een blikvanger is de augmented reality. Meettoestelletjes bepalen de exacte positie en oriëntatie van de camera's. Een videoprocessor verwerkt deze gegevens, en voegt panelen met tekst of video toe op het beeld alsof het echt in het decor hangt.
In de studio is er zelfs een hoek voorzien in groen. Via greenkey en met die videoprocessor kan men desgewenst een presentator ten voeten uit in een virtueel 3D decor plaatsen.
Waar je ook niet naast kan kijken, zijn de twee lange videobanden. Die worden gevormd door twee reeksen lcd-schermen die vertikaal tegen elkaar geplaatst zijn. Aan de rechterband zijn die ingewerkt in een wand die door video-rgb-ledjes alle mogelijke kleuren kan aannemen. Die schermen kunnen gebruikt worden om behandelde onderwerpen te illustreren. Maar samen met die led-lampjes, zetten ze ook een bepaalde toon en sfeer in het decor.
Er zijn nog andere vernieuwingen, onder andere de belichting. Hier wordt nu ook gebruikgemaakt van spots met led-licht. Dit wordt gecombineerd met een broadcastversie van TL-licht om het harde spotlicht (licht met een harde schaduw) te combineren met difuus invullicht (om de schaduwen te verzachten). Dit lijkt ook weer allemaal evident, maar dit is het niet. Vooral de combinatie led- en TL-licht. Met het blote oog is het misschien wel mooi, maar als je geen professionele leds gebruikt, kun je op tv-camera's opeens vieze kleuren krijgen. Vooral in de gezichten.
Om er zeker van te zijn dat elke uitzending van elk programma (ook Koppen, Koppen XL en De vrije markt) de juiste sfeer krijgt, heeft VRT dan ook een topspecialist voor de belichting ingehuurd.
De voorproefjes deden het al vermoeden. Met die nieuwe stijl lijkt het nieuws nog toegankelijker.
Een kleine rondleiding in de regie in in Studio 1: klik hier
BBC, ITV, VRT en VTM, allemaal restylen ze hun nieuwsprogramma's in februari-maart 2013. De restyling van deze laatste, is de grootste verrassing. Immers VTM had nog maar 2 jaar geleden het decor al eens veranderd. Het deed wenkbrauwen fronsen, zo'n restyling betekent toch ook telkens een hele investering. Ik hoorde heel wat mensen zeggen dat ze vonden dat VTM beter zou werken aan de inhoud in plaats van aan de looks.
VTM Nieuws heeft een kijkcijferprobleem. Het moet optornen tegen het oppermachtige journaal van VRT. Ik heb de indruk dat het management van VTM Nieuws het tij wil keren. Met zo'n restyling geven ze een duidelijk signaal. Door de aard van de restyling geven ze ook aan in welke richting ze hun nieuws willen herprofileren.
Persoonlijk vond ik de vorige set een van de mooiste sets die ze ooit hadden. Het was een heel stijlvolle rustige set. Ook technisch was ze knap. In het decor waren er verschillende videoschermen, en die werden heel goed gebruikt. Het zag er allemaal eenvoudig uit, maar het was duidelijk dat er heel wat techniek achter zat om alles zo smooth te laten verlopen. (Zie ook: www.bdacreative.com/tag/vtm/)
VTM Nieuws maakt veelvuldig gebruik van dynamische grafiek. Als je de beelden analyseert, zie je dat er heel wat informatie wordt gevisualiseerd. De programma's zijn technisch heel sterk.
Je moet het VTM Nieuws nageven, ze zetten zo goed als altijd een technisch perfect programma neer. Hun programma's zitten vol dynamische grafiek. BDA, de technische partner, heeft dan ook haar sterren verdiend o.a. bij BBC. (Zie ook: www.bdacreative.com/tag/bbc/)
Ik denk dat VTM het decor met de witte decorelementen goodbye heeft gezegd om zich beter te onderscheiden van VRT. Stijlvol en klasse, dat zijn eerder kenmerken voor de openbare omroep. Snel, dynamisch en technische geavanceerd, dat zijn de kenmerken voor deze commerciële zender.
VTM was de zender die eerst naar HD overschakelde. Het was indertijd ook de zender die als eerste investeerde in satellietwagens. De dynamiek van het VTM Nieuws nieuwe stijl moet dit ook onderlijnen.
VTM heeft deze keer ook weer voor een degelijke partner gekozen. Dezelfde partner als die van BBC News op BBC One. Technisch zit het weer heel knap in elkaar. Ankers en gasten zitten of staan een ronde tafel. Rondom die tafel is er een indrukwekkend videoscherm van 20 megapixel. Dat scherm vormt een cirkel van ongeveer 270°. Het wordt tweemaal onderbroken door een halfdoorlatende spiegel. Achter elk van die spiegels staat een camera.
De shots waarbij je het centrale anker vanop de rug ziet samen met een gast, met een andere journalist, zijn met die camera's gemaakt.
De beelden op de schermen worden gemaakt door heel krachtige processoren. Ze worden geprojecteerd door 7 projectoren van Barco. Op de beelden zie je een beeld van een nieuwsredactie gecombineerd met titels, foto's en o.a. beelden van liveinterventies. De barcoprojectoren brengen die feilloos in beeld. De beelden zijn bijzonder helder, zo helder en zuiver als bij een blue- of greenkey. Ook sluiten de beelden van de 7 projectoren naadloos aan. Je ziet sowieso niet dat het beeld geprojecteerd is. De beeldkwaliteit overtreft die van de vorige generatie projectoren.
Toen ik de spiegels voor het eerst zag, voor het decor op antenne ging, deden ze mij denken aan de spiegel van een vroeger decor van VRT journaal. Wat die spiegel daar deed, weet ik niet. Het paste wel in het geheel, maar de zin ervan was mij niet helemaal duidelijk.
Toen VTM Nieuws met dit decor op antenne ging, snapte ik het geniale van die spiegels. Er is niet alleen het practisch nut omdat je er camera's achter kan plaatsen. Ze creëren ook meer diepte. Kijk maar eens.
Bovendien zie je in de spiegels vaak ook een stuk videowand gereflecteerd. Merk ook op dat de beelden van die gereflecteerde videowand soms teksten bevat, en dat je die niet in spiegelbeeld ziet. Dat komt omdat het beeld dat effectief op die wand geprojecteerd wordt wel in spiegelbeeld is. De videowanden worden duidelijk ten volle benut.
De grafiek is een sterk staaltje van technologie en organisatie. Let er maar eens op, er is voortdurend beweging op de videowanden, en er worden een hoop grafische elementen op geanimeerd.
Wat ook voor dynamiek zorgt, zijn twee nieuwe camerarobotten die op een paar rails rond de tafel kunnen rijden. Het zijn dezelfde als die bij BBC News (zowel op BBC World als bij BBC One) en ook dezelfde als die in het nieuwe decor van het VRT journaal. Ze zijn van Vlaams/Brusselse makelij. Ze werden grotendeels in een hoogtechnologisch atelier geassembleerd in Anderlecht.
In totaal zijn er negen camera's in de nieuwsstudio. Dat is bijzonder veel voor een nieuwsprogramma. Ze zorgen mee voor de dynamische look. Op Twitter las ik dat heel wat kijkers deze look als Amerikaans ervaarden. Ik heb de indruk dat de nieuwe look heel positief werd onthaald. Zelf was ik even van mijn sokken geblazen toen ik de set voor het eerst in actie zag op antenne.
Nu nog duimen voor wat betere kijkcijfers.
Enkele flitsen van de nieuwe set kun je ook zien in onderstaand filmpje.
Meer over de restyling van VRT, VTM en BBC, klik hier.
Bij BBC is er een heel grote reorganisatie aan de gang. Enkele jaren geleden kwam beleidsmakers tot de conclusie dat BBC teveel gericht was op Londen. Televisie en radio door Londeners voor Londeners, vonden ze. Het doelpubliek is iedereen van het Verenigd Koninkrijk, want de Britse openbare omroep wordt gefinancierd met kijk- en luistergeld dat geïnd wordt bij alle bewoners van het Verenigd Koninkrijk.
Het gigantische TV Centre (6 ha) op 6 km van het centrum van Londen is verkocht, en een groot deel is verhuisd naar het gloednieuwe New Broadcasting House in Manchester. Niet helemaal naar de zin van de medewerkers, die het hippe Londen moeten inruilen voor het provinciale Manchester.
Uitzondering op de regel, zijn o.a. de nieuwsprogramma's. Die werden allemaal samengebracht in één gebouw. Radio-, televisie- en onlineredacties werden bijeen gebracht. Het is een project geworden van superlatieven: 6000 mensen runnen er 3 24/24u-televisienieuwszenders, 9 radiostations, voor een doelpubliek van 240 miljoen mensen in 27 talen. Kostprijs: 1 miljard euro.
Het oude decor van het journaal op BBC One was opgesteld in het oude omroepcomplex. Vanuit die studio werd ook nog niet in HD uitgezonden. De verbouwingswerken, boden dan ook de kans om met een nieuwe lei te starten.
In onderstaand beeldfragment zie je de eerste nieuwsuitzending op BBC One. In de uitzending zit er ook een reportage over de het nieuwe decor. (Vanaf 05:35)
Eigenlijk had de titel moeten zijn: Voor het eerst met een camerastabilisatorop stap. Maar zoals we een balpen ook wel eens een bic durven noemen, is steadicam het gemeenzame begrip voor een camerastabilisator. In dit geval ging het om een steadicam van Eemov.
Voor het eerst met een camerastabilisator
Wat is een steadicam? Het is een systeem dat je rond je lijf vastmaakt, waaraan stangen zitten waarop je een camera kunt vastmaken. Op die manier kun je een camera dragen, maar het systeem is door een spel van veren, gewichten en evenwichten zo in elkaar gemonteerd, dat het schokken opvangt. Hierdoor krijg je veel mooiere vloeiende camerabewegingen.
De Steadicam van Terzake en Reyers Laat (Studio 5, VRT)
Het openingsbeeld bij Terzake (elke werkdag op Canvas van 20.00 tot 20.40 uur, VRT) wordt tegenwoordig met een Steadicam gemaakt. (Een steadicam van het merk Steadicam ;-) ) Ook de meeste andere camerabewegingen in Terzake zijn met die Steadicam gemaakt. Rond 21.00 uur wordt die camera in dezelfde studio gebruikt voor het programma Reyers Laat, dat dan ongeveer rond 22.30 uur wordt uitgezonden.
Alhoewel de beelden heel mooi kunnen zijn, ben ik soms wat teleurgesteld van de kwaliteit bij deze twee programma's. De bewegingen zijn niet altijd perfect afgewerkt. Soms heeft de camera de neiging om wat te kantelen.
Bij een videoregistratie met verschillende camera's, vind ik het bijzonder leuk om met een mobiele camera rond te lopen. Ik heb niet zo'n superconditie, het is een zware job, maar als ik een mobiele camera vast heb, vergeet ik het gewicht, en ga ik helemaal op in de job op jacht naar mooie beelden en camerabewegingen. Het is bijna een soort trance, zo geconcentreerd ga ik er in op.
Een vriend, Levi, die al vaker regie deed bij multicamregistraties, voorspelde mij datsteadicam echt iets voor mij is.
In actie met een mobiel camera
Vorige donderdagavond hebben wij dan eens een steadicam van Eemov geprobeerd. Levi, een andere vriend, Mark, en ik. Gelukkig wist Levi al hoe je een steadicam in elkaar zet. Ik had al gehoord dat het soms veel tijd vergt voor een steadicam helemaal is afgesteld. Maar eigenlijk viel dat allemaal heel erg mee. Vrij snel had Levi rond hem, en liep hij ermee rond.
Eerst hebben wij er een spiegelreflexcamera op vastgemaakt. Een Canon 7D. Spielgelreflexcamera's worden ook vaak gebruikt om te filmen. Voor een redelijk goedkope prijs kan je verrassend mooie beelden maken van professionele kwaliteit.
Daarna hebben wij er de camera van Mark op vastgemaakt: een Sony PMW-EX1. Dat is een lichte professionele camera.
Daarna heb ik de steadicam ook geprobeerd. Buiten mijn verwachting om, was dat een bijzonder leuke en opwindende ervaring. Waarom buiten mijn verwachting? De beelden die je op tv ziet zijn soms bijzonder mooi. Maar ik had wel al gehoord en gelezen, dat het niet zo eenvoudig is om ze te maken.
Vooreerst herinner ik mij al van vroeger, dat er altijd werd gezegd dat het zo zwaar was. Een steadicamoperator werkt maximaal 20 minuten aan een stuk. Het is is bijzonder belastend voor de rug.
Ook had ik al vernomen dat het heel wat oefening vergt. Die camera beweegt niet altijd zoals je wil.
Ik had mij eigenlijk aan een avond met veel zoeken en klungelen verwacht. Maar dat was helemaal niet zo.
Eerst heb ik de vest stevig met de klittenbanden omgegord, en daarna het systeem met de armen en de stang vastgemaakt. Met Levi en Mark erbij, was het zo gebeurd.
Het gewicht viel alvast heel erg mee. Dat komt ook doordat de camera licht is (ca. 3,5 kg). Met een camera van 10 kg zal het wel een stuk zwaarder zijn. Vroeger was het nog veel zwaarder, toen konden camera en monitor 20 à 30 kg wegen. Gelukkig was dit nu niet het geval. Ik had zelfs het gevoel dat ik er een hele dag mee zou kunnen rondlopen.
Dat de camera een beetje z'n eigen gang wil gaan, voel je al heel snel aan. Het lukt niet om er plotse bewegingen mee te maken. Logisch ook, want het hele systeem dient om plotse bewegingen op te vangen. Je moet een beetje uitkijken hoe je beweegt, anders gaat de camera kantelen en roteren. Maar eenmaal je voeling hebt met de inertie en met de mobiliteit van de camera, kun je er heel toffe vloeiende bewegingen mee maken.
Met het systeem rond je lijf, kan je de camera ook goed stil houden. Je kan er ook mooie statische shot mee maken. Dat viel mij ook op. Het is nog niet zo vast als op een statief, maar het viel mij op dat het toch dicht in de buurt komt. Dat laat dan ook toe om een statisch shot te combineren met een camerabeweging, om dan weer te eindigen met een mooi statisch beeld.
Het was voor mij een bijzonder prettige verrassing om te zien hoe snel je heel mooie bewegende en ook stilstaande beelden kan maken. Misschien zullen alleen de cameramannen onder ons dit kunnen begrijpen, maar dit was eigenlijk zelfs echt kicken.
In het filmpje zie je mij stappen met de camera. Een filmpje met beelden van de camera op de Eemov vs beelden van de iPhone heb je van mij nog tegoed.