maandag 18 november 2013

Dat heet dan gelukkiger zijn: Stoppen met aardig zijn

"Lijdt u nu geen gezichtsverlies?" hoorde ik Ivan De Vadder vragen aan een begin van het eerste interview van De zevende dag vorig zondag. "So what?!" denk ik dan. "Wat een negatieve communicatiestijl!"

Hoe vaak houden mensen zich niet in om anderen niet te ontgoochelen? Hoeveel mensen laten hun leven niet leiden door om anderen te behagen. "Wat zullen ze wel niet denken?" een citaat dat helaas ook in soapseries te horen.

De eerste betekenis van denken is zoiets als "hersens aan het werk zetten." De tweede betekenis is "vermoeden", "de mening toegedaan zijn", zoals in "Ik denk dat zij komt." Hier is de betekenis van denken iets helemaal anders, eerder in de betekenis van beoordelen, of zelfs eerder veroordelen.

Is dat (ver)oordelen nog een restant van de katholieke kerk en al haar wetten en geboden?



Daarom vind ik het dan ook een verademing dat het boek Stop met aardig zijn van Thomas D'Ansembourg aandacht kreeg in het programma 'Friedl', een zomer in boeken', op Radio 1. Schrijver en PEN-Vlaanderen-voorzitter David Van Reybrouck legde op zondag 7 juli 2013 uit aan Friedl' Lesage dat dit werk zijn all time favourite is.

Het lijkt op een zelfhulpboek met grafieken erbij, maar daar moet je doorheen kijken, vindt David Van Reybrouck. De 'boodschap' is dat je beter je eigen waarheid, je eigen noden kunt beschermen zonder agressie. Tussen passief of agressief zijn ligt er een  middenpad.(http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/1.1672281)

"Een bekende valkuil: je richt je op de verwachtingen van anderen en bent dus altijd aardig en vriendelijk. Je vergeet wat je zelf wilt; angst en negatieve gevoelens liggen op de loer. Deze negatieve spiraal doorbreek je met de methode van geweldloze communicatie. Je leert te vertrouwen op je eigen gevoelens en behoeften. Zo kun je bepalen wat goed voor je is. Dit geeft duidelijkheid: voor jezelf, je familie en collega s. Zeggen wat je denkt, voelt en nodig hebt maakt je leven gelukkiger." Aldus de website van Standaard Boekhandel. (http://www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/psychologie/9789025903138/-/stop-met-aardig-zijn)

Zou de wetenschap uit dit boek niet heel wat mensen gelukkiger en krachtiger kunnen maken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten