maandag 18 november 2013

Dat heet dan gelukkiger zijn: Stoppen met aardig zijn

"Lijdt u nu geen gezichtsverlies?" hoorde ik Ivan De Vadder vragen aan een begin van het eerste interview van De zevende dag vorig zondag. "So what?!" denk ik dan. "Wat een negatieve communicatiestijl!"

Hoe vaak houden mensen zich niet in om anderen niet te ontgoochelen? Hoeveel mensen laten hun leven niet leiden door om anderen te behagen. "Wat zullen ze wel niet denken?" een citaat dat helaas ook in soapseries te horen.

De eerste betekenis van denken is zoiets als "hersens aan het werk zetten." De tweede betekenis is "vermoeden", "de mening toegedaan zijn", zoals in "Ik denk dat zij komt." Hier is de betekenis van denken iets helemaal anders, eerder in de betekenis van beoordelen, of zelfs eerder veroordelen.

Is dat (ver)oordelen nog een restant van de katholieke kerk en al haar wetten en geboden?



Daarom vind ik het dan ook een verademing dat het boek Stop met aardig zijn van Thomas D'Ansembourg aandacht kreeg in het programma 'Friedl', een zomer in boeken', op Radio 1. Schrijver en PEN-Vlaanderen-voorzitter David Van Reybrouck legde op zondag 7 juli 2013 uit aan Friedl' Lesage dat dit werk zijn all time favourite is.

Het lijkt op een zelfhulpboek met grafieken erbij, maar daar moet je doorheen kijken, vindt David Van Reybrouck. De 'boodschap' is dat je beter je eigen waarheid, je eigen noden kunt beschermen zonder agressie. Tussen passief of agressief zijn ligt er een  middenpad.(http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/1.1672281)

"Een bekende valkuil: je richt je op de verwachtingen van anderen en bent dus altijd aardig en vriendelijk. Je vergeet wat je zelf wilt; angst en negatieve gevoelens liggen op de loer. Deze negatieve spiraal doorbreek je met de methode van geweldloze communicatie. Je leert te vertrouwen op je eigen gevoelens en behoeften. Zo kun je bepalen wat goed voor je is. Dit geeft duidelijkheid: voor jezelf, je familie en collega s. Zeggen wat je denkt, voelt en nodig hebt maakt je leven gelukkiger." Aldus de website van Standaard Boekhandel. (http://www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/psychologie/9789025903138/-/stop-met-aardig-zijn)

Zou de wetenschap uit dit boek niet heel wat mensen gelukkiger en krachtiger kunnen maken?

dinsdag 12 november 2013

Media - Een sterke en atypische naamsverandering: Medialaan

De groep rond VTM verandert van naam: Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) wordt in 2014 Medialaan.

Logo Medialaan - (c) Medialaan/VMMa
Oef! Daar zijn wij vanaf. Vé-èm-èm-aa, probeer dat maar eens tien keer na elkaar uit te spreken.

Een naamsverandering doe je niet zomaar. Dat kost immers centen. Enerzijds zijn er de kosten voor nieuw briefpapier, de aanpassing van de logo's in en op gebouwen, nieuwe opdrukken op auto's, de wachtmuziek op de telefooncentrale, enz. Dat loopt al gauw heel snel op.

Bovendien is er een bijkomende kost. Graag wil je dat de nieuwe naam heel gauw een bekende naam wordt. Je wil immers geen klanten verliezen omdat ze je niet meer herkennen in de rekken. Er zijn dus kosten voor communicatie. En in sommige gevallen derf je inkomsten omdat sommige klanten je helaas niet meer herkennen.

Bij Medialaan is het echter anders. De naamsbekendheid van VMMa was niet erg hoog. Echter met de nieuwe naam weet iedereen onmiddellijk waarover het gaat. Dat maakt deze naamsverandering net zo atypisch.

Het logo maakt ook duidelijk dat het een merk is met een verscheidenheid door de verschillende kleuren. Het ziet er prettig, vrolijk en creatief uit.

Het nieuwe merk kan hierdoor ook gebruikt worden bij de bestaande merken die in de groep zitten (VTM, 2BE, Jim, Vitaya, VTMKZoom...). Medialaan kan als co-brand gebruikt worden, als kwaliteitslabel.

"Medialaan" is ook niet zo institutioneel als "VMMa". Het is menselijker, het is iets waarmee je je ook emotioneel makkelijker kunt binden. Dat is een eigenschap van sterke merken. De sterkste merken noemt men niet voor niets lovebrands.

"Medialaan" is geschikter als merk in de consumentenmarkt. Echter voor de klanten van deze mediagroep is ze ook beter. Met klanten bedoel ik niet de kijker, maar wel de adverteerder. Medialaan moet elke dag bedrijven overtuigen om veel geld uit te geven om reclame uit te zenden op één of (liefst) meer zenders.

Ook voor de adverteerder is onmiddellijk duidelijk wie bedoeld wordt met Medialaan. De lancering van deze nieuwe naam lijkt een uiting van een nieuw elan. En ook voor de mens àchter de adverteerder is het makkelijker om een emotionele link te leggen.

Medialaan is helder en duidelijk. Het nieuwe logo ondersteunt duidelijk de waarden en de identiteit van de groep. Het is een sterke rebranding naar de Belgische advertentiemarkt en naar de Vlaamse huiskamer.